Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Svjetski dan zaštite okoliša
ZAMISLI, OBNOVI I OŽIVI
Datum: 05.06.2021.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u fokus stavlja revitalizaciju degradiranih ekosistema čime povećavamo njihovu korist za društvo i biološku raznolikost.

Svakodnevno svjedočimo klimatskim (ne)prilikama, gubitku prirode i smrtonosnom zagađenju koje prijeti da uništi naš dom i eliminira mnoge od miliona biljnih i životinjskih vrsta koje dijele ovaj planet s nama. Ali ova degradacija nije neizbježna. Napredak tehnologije i znanja, daje nam nadu da preokrenemo štetu i obnovimo Zemlju, pod uvjetom da djelujemo odmah.

Svjetski dan zaštite okoliša (WED) obilježava se svakog 5. juna, te predstavlja jedan od najrazvijenijh, međunarodno prihvaćenih datuma Ujedinjenih naroda (UN). Od svog prvog obilježavanja, 1974. godine do danas, Svjetski dan zaštite okoliša za cilj ima podizanje javne svijesti o ekološkim problemima poput zagađenja mora i kopna, gubitka biodiverziteta i zemljišta, klimatskih promjena, neodržive potrošnje i krivolova. U obilježavanju ovog dana sudjeluju nevladine organizacije, lokalne zajednice, vlade, privrednici i poznate osobe iz više od 143 države svijeta.

Po prvi put, Ujedinjeni narodi su nadolazeću dekadu (2020-2030.) proglasili Desetljećem obnove ekosistema (Ecosystem Restoration).

Počevši od 5.juna 2021. godine, pozivaju se pojedinci, skupine, vlade, firme i organizacije svih vrsta da uzmu učešće u globalnom pokretu s ciljem spriječavanja, zaustavljanja i poništavanja degradacije ekosistema, te osiguravanja održive budućnosti za sve.

Iako deset godina može da izgleda puno, do 2030. godine je neophodno prepoloviti emisije stakleničkih plinova kako bismo spriječili razorne klimatske promjene. Za postizanje ciljeva održivog razvoja neophodan je ogroman trud, od smanjenja siromaštva i borbe protiv bolesti (na lokalnom i globalnom nivou) do zaštite biološke i geološke raznolikosti. Neophodno je uložiti dosta napora i truda kako bi se umanjio gubitak biološke raznolikosti, koji će u suprotnom dovesti do izumiranja milion biljnih i životinjskih vrsta. Za postizanje ciljeva neophodni su zdravi ekosistemi, a njihovo obnavljanje predstavlja ogroman izazov.

Svakodnevno se susrećemo sa problemima izazvanim degradacijom ekosistema, te postaje jasna potreba za promjenom navika radi opstanka budućih generacija, ali i za ljubav prema svijetu u kojem živimo.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kroz svoje redovne aktivnosti, kao i aktivnosti izrade planskih dokumenata, kao što je izrada Plana upravljanja otpadom te sufinanciranje ekoloških projekata ukazuje na važnost zaštite prirode i okoliša.

Sretan vam Svjetski dan zaštite okoliša!

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

1.Slavne višegradske brigade 2a, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
tel: + 387 38 221 139
fax:+ 387 38 224 257
minurbanizam@bih.net.ba

MINISTAR

BOJAN KRUNIĆ dipl.profesor geografije
ministar
1. slavne višegradske brigade 2a , 73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina
tel:+ 387 038 221 139; fax:+ 387 38 224 257
e-mail: bojan.krunic@bpkg.gov.ba
www.mu.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.