Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
IZ MINISTARSTVA ZA URBANIZAM, PROSTORNO UREĐENJE I ZAŠTITU OKOLINE BPK GORAŽDE
Objavljen Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupovinu stana po povoljnim uslovima
Datum: 28.02.2023.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupovinu stana po povoljnim uslovima u stambeno-poslovnom objeku „Lamela L“ u Goraždu.

Po riječima resornog ministra Bojana Krunića, pravo učešća imaju sva zainteresovana lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje, a koja imaju prebivalište na području BPK Goražde. Vrijednost investicije je oko 2, 6 miliona KM.

“ U objektu  “Lamela – L”  planirano je 18 stambenih jedinica, od čega  12 dvosobnih stanova, tri jednosobna i tri garsonjere. Cijena kvadratnog metra stana na licitaciji je bila  preko 2.000 KM međutim zahvaljujući subvenciji Vlade BPK u iznosu od 500 KM po kvadratu, došlo se do cijene  od 1.525, 90  KM po kvadratu. Uz stan ide i pripadajući podrum koji se obračunava sa 50 posto dobijene cijene stana, s tim da se ta cijena ne subvencionira i on iznosi oko 1.020 KM po kvadratu” – precizirao je Krunić.

Napomenuo je da javni poziv praktično teče od danas i traje do 3. aprila 2023.godine,  a procedura će biti provedena u skladu sa kriterijima koje je ranije odlukom utvrdila Vlada BPK.

“ Riječ je o značajnom projektu izgardnje koji je u skladu sa Strategijom Vlade BPK Goražde i jedan od primarnih ciljeva je zadržavanje stanovništva na ovom području. Mi smo se kroz ovaj projekat najviše opredjelili za zadržavanje cijelih porodica tako da smo i prvenstvo prilikom bodovanja dali broju članova porodičnog domaćinstva. Poslovni prostor u budućoj zgradi ostje u vlasništvu BPK i u skladu sa programom na koji je saglasnost dala Skupština BPK, tu će biti smještena jedna od kantonalnih institucija “ – naveo je on.

Početak izgradnje stamebno-poslovnog objekta Lamela – L planiran je polovinom marta.

“ Nadamo se da će se vremenske prilike poboljšati i da će plan biti realiziran. Pravo gradnje Gradska uprava je već prenijela na investitora tako da očekujemo početak radova u tom periodu.  Dinamika izvođenja i završetka radova je utvrđena i nadam se da će krajem 2024. godine zgrada biti useljena. Objekti ovakvog tipa grade se otprilike za godinu i po dana a programom je predviđeno ukupno 24 mjeseca, a  po ranijim iskustvima to bude znatno ranije” – kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

1.Slavne višegradske brigade 2a, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
tel: + 387 38 221 139
fax:+ 387 38 224 257
minurbanizam@bih.net.ba

MINISTAR

BOJAN KRUNIĆ dipl.profesor geografije
ministar
1. slavne višegradske brigade 2a , 73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina
tel:+ 387 038 221 139; fax:+ 387 38 224 257
e-mail: bojan.krunic@bpkg.gov.ba
www.mu.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.